Sistemul educațional american:

Oportunități academice și financiare

Sistemul educațional american oferă multiple oportunități pentru studenți, de la o colaborare strânsă cu profesorii până la resurse educaționale extrem de bogate și burse generoase. Universitățile americane dispun de facilități academice și de cercetare excepționale, iar cursurile se desfășoară sub îndrumarea unor profesori de marcă, inclusiv laureați ai Premiului Nobel și specialiști de elită în diverse domenii.

Clasamentele educaționale internaționale reflectă calitatea sistemului educațional american. Conform World University Rankings 2018 întocmit de The Times Higher Education Supplement, 15 dintre cele mai bune 20 de universități din lume se află în SUA.

Ca răspuns la întrebarea „De ce să studiezi în SUA?”, studenții români de peste ocean menționează următoarele caracteristici ale sistemului universitar american:

Conceptul liberal arts  este specific educației la nivel universitar în SUA. Universitățile care promovează liberal arts își încurajează studenții să se înscrie la cursuri dintr-o gamă variată de domenii și să își dezvolte – pe lângă cunoștințe și abilități practice pe domeniile de interes – creativitatea, abilitățile de comunicare, gândirea critică, munca în echipă etc. Scopul unei educații liberal arts este să ofere studenților atât o bază academică solidă și variată, cât și deprinderea unor aptitudini transferabile care să le permită absolvenților să exceleze în orice mediu profesional.

Curriculum personalizat: sistemul american include patru tipuri de cursuri – pentru specializarea principală (major), pentru specializarea secundară (minor), cursuri generale (core courses) și cursuri din afara ariei curriculare (electives). În campusul american, studenții sunt încurajați să-și alcătuiască programe de studiu conform intereselor și aspirațiilor lor, programe în domenii de studiu care îi stimulează și îi pasionează. Studenții la universitățile din SUA beneficiază de consiliere academică din partea unui academic adviser, de regulă un profesor, care îi îndrumă în alegerea cursurilor pentru fiecare semestru și îi sprijină  în derularea procesului academic.

Admitere holistică: dosarul de admitere furnizează informații cantitative și calitative despre candidat. Notele din liceu (foaia matricolă), rezultatele la testele standardizate SAT și TOEFL/IELTS, eseul sau eseurile personal/e, scrisorile de recomandare și activitățile extracurriculare contribuie la schițarea unui portret complex al aplicantului, permițându-i comisiei de admitere să îl cunoască pe candidat nu doar din perspectiva calitățillor sale academice, strict ca elev, ci a personalității sale complexe, cu abilități și aspirații specifice.

Ce elemente contează în dosarul de admitere: TOATE. Facultatea dorește să vadă o evoluție ascendentă în plan școlar, ceea ce nu se traduce neapărat prin medii maxime la toate materiile sau participări la olimpiade internaționale. În plus, competențele pe care candidatul și le-a dezvoltat în afara școlii – respectiv interese și hobby-uri, activități extrașcolare și de voluntariat, concursuri, internship-uri etc. – sunt extrem de edificatoare pentru modul în care candidatul respectiv se va integra în mediul academic și cultural american și va valorifica oportunitățile multiple din campus.

Burse generoase: costurile unui an academic includ taxele de școlarizare (tuition) și cheltuielile de întreținere (living expenses), care diferă în funcție de universitate și de locația acesteia. Costurile anuale pornesc de la 25.000 USD și pot ajunge până la 75.000 USD. Unele facultăți americane se bucură de resurse financiare semnificative. Astfel, studenții internaționali au primit de la facultățile americane burse de aproape 9 miliarde USD doar anul trecut. Peste 650 de studenți români urmează programe de licență (undergraduate study) și training după terminarea facultății (optional practical training) în SUA.

Finanțarea oferită de universități este de obicei determinată de performanțele și meritele candidatului (merit-based scholarship) sau de situația financiară a familiei (need-based financial aid). Pachetul financiar include, de regulă, și un loc de muncă în campus pentru maximum 20 de ore pe săptămână (campus employment), și, uneori, un împrumut (loan).

Care este alegerea optimă între college, university și institute? Facultățile americane sunt celebre pentru educația de calitate oferită de cele peste 4.900 de colegii, universități și institute acreditate. Universitățile din SUA oferă facilități educaționale și de cercetare de ultimă generație, dotări academice și recreative care ii inspiră pe studenți să exceleze în plan academic și extracurricular, profesori dedicați, posibilități multiple de dezvoltare profesională, servicii auxiliare variate… Și lista poate continua la nesfârșit.

Când se depune aplicația? Anul academic în Statele Unite începe în august/septembrie, iar termenul de depunere a aplicației este în perioada noiembrie-februarie. Majoritatea elevilor români încep demersul cu cel puțin un an înainte. Așadar, pentru a începe facultatea în SUA în toamna anului 2019, este indicat să demarați procesul de pregătire cât mai devreme, între toamna lui 2017 și cel mai târziu în toamna lui 2018, pentru ca aplicația să fie gata spre sfârșitul anului 2018.

Ce opțiuni există pentru elevii de clasa a 12-a sau absolvenții de liceu? Experiența ne-a demonstrat că sistemul american apreciază aplicațiile care îl reprezintă adecvat pe viitorul student, fie că sunt trimise în clasa a 12-a sau la câțiva ani de la terminarea liceului. Contactați-ne ca să evaluăm oportunitățile și cerințele și să facem un plan de aplicare, pentru programele care încep în toamna lui 2019 sau pentru cele ulterioare.

Centrul de consiliere educațională EDMERICA îi familiarizează pe elevii români cu modul de derulare a procesului de admitere la facultățile americane. Împreună cu viitorii studenți în SUA vom lucra la strategii care să le permită să construiască aplicații vibrante, capabile să demonstreze potențialul fiecărui aplicant de a-și valorifica potențialul și a se dezvolta plenar în campusul american și de a fi un apreciat ambasador cultural al țării sale.

Contactați-ne: veți descoperi expertiză, promptitudine și bucuria lucrului bine făcut. Inspirați de spiritul american, confirmăm că pentru noi nu există “Nu se poate”!

Iulia Iordache 1

Cu cine o să lucrezi?

Sprijinul pe care ți-l oferim este adaptat nevoilor tale. De aceea, construim un model individualizat de consiliere educațională pentru fiecare persoană interesată de studiile în SUA. Îți punem la dispoziție cunoștințele noastre extinse și experiența amplă, îți furnizăm feedback asupra dosarului de admitere, te sprijinim în selecția universităților la care dorești să aplici şi te ajutăm să excelezi în mediul academic și cultural american. 

Dacă optezi pentru un pachet complet de consiliere, vei beneficia în medie de 40 de ore de documentare, cercetare și îndrumare individuală, online și face-to-face, workshopuri, sesiuni de grup, materiale și resurse EDMERICA, după necesități, pentru toate etapele procesului de admitere și componentele dosarului de aplicare.

Cine te va îndruma?

Mihaela Arsene cunoaşte şi apreciază programele de studii oferite de universităţile internaţionale atât ca observator avizat cât şi ca subiect nemijlocit al programelor masterale pe care le-a desfăşurat în SUA (Masterat în Educaţie Internaţională, Universitatea din San Francisco, cu bursă Fulbright, absolvit cu media 3,97 din 4,0) şi în Marea Britanie (Masterat în Educaţie, Universitatea Manchester, cu bursă din partea Consiliului Britanic). După finalizarea bursei Fulbright, dna Arsene a coordonat Centrul Educaţional al Comisiei Fulbright între anii 1997 și 2014, activitatea sa de facilitare a accesului studenţilor români la studii în SUA fiind constant apreciată de partea americană: în 2002 Educational Testing Service i-a conferit Diploma de Excelenţă, apoi în 2009 EducationUSA i-a acordat titlul de “Cel mai bun mentor în activitatea de consiliere educaţională”. La acestea s-au adăugat multiplele sale participări la programele de dezvoltare profesională organizate de Departamentul de Stat şi, apoi de EducationUSA şi selectarea sa ca prezentator şi trainer la conferinţele asociațiilor profesionale americane din domeniul educaţiei NAFSA, NAGAP, OACAC și NACAC între 1999 și 2012.

Sînziana Medvețchi este pasionată de educația de tip liberal arts și se bucură să le poată oferi întreg suportul ei tinerilor, părinților și profesorilor interesați de studiile în SUA. Din 2009, când și-a început activitatea la unicul centru EducationUSA din România, găzduit de Comisia Fulbright Româno-Americană din București, Sînziana se concentrează pe informarea și consilierea pe tema oportunităților academice și de bursă reale oferite de universitățile americane. Prin multiple programe internaționale oferite competitiv, pe bază de merit, de către Departamentul de Stat al SUA, Institutul Internațional al Educației şi reţeaua EducationUSA, numeroase traininguri online și mentorship în cadrul EducationUSA, Sînziana a dobândit expertiza necesară pentru a ghida viitori aplicanți la universități din SUA, care s-a materializat, printre altele, în materiale pentru publicații internaționale, co-scrierea a două volume despre strategii de aplicare în SUA pentru români, administrarea testelor SAT și CISA. Din 2014, Sînziana s-a alăturat echipei EDUCATIVA, în cadrul proiectului EDMERICA (inițial denumit American Education). 

Despre noi

EDMERICA este proiectul EDUCATIVA dedicat promovării accesului la studii în SUA.

EDUCATIVA este un grup de întreprinderi sociale – organizaţii private şi ONG-uri – care dezvoltă produse și servicii educaționale cu scopul de a ajuta tinerii în identificarea și fructificarea oportunităţilor de dezvoltare personală și profesională. Printre proiectele EDUCATIVA se numără RIUF – cel mai mare târg internaţional de universităţi din Europa de Est, EDMUNDO – serviciul gratuit de consiliere pentru studii în străinătate, UNIVERSALIO – serviciul de consiliere pentru aplicarea la universităţi de top din întreaga lume, AdmitereOnline.ro – platforma centralizată de înscriere la universități din România, Optiuni.ro – un mediu online de prezentare a informaţii cheie despre programele de licenţă și master oferite de universităţile din Romania, Reviro – serviciul de recrutare pentru absolvenți de studii în străinătate, si EA – The Entrepreneurship Academy – singura facultate din România unde studenții învață practic, înca din prima zi de școală, cum să își construiască și să își dezvolte un business.